18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosare pe bandă rulantă pentru Dan Ilie Morega

Dosare pe bandă rulantă pentru Dan Ilie Morega

Preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, s-a mai ales cu două dosare penale, aflate în cercetare la Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, nu reuşeşte să scape de procurorii anticorupţie, care îl cercetează în alte două cauze. Noile dosare penale deschise pe numele preşedintelui PNL Gorj au fost disjunse din deja celebrul dosar „Bani pentru partid“, în care liberalul-şef gorjean a fost trimis în judecată înainte de Crăciun, alături de alte patru persoane. Morega şi grupul trimis în faţa instanţei de judecată sunt acuzaţi de folosire a influenţei ori a autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul. Din „gruparea Morega“ fac parte trei salariaţi ai Direcţiei Apelor Jiu, Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj, respectiv Ion Radu Popescu Orodel, Constantin Vlădăşel şi Teodor Popescu, precum şi primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu. Dacă toţi cei patru au de-a face acum doar cu judecătorii, Morega va continua să dea cu subsemnatul în faţa poliţiştilor şi a procurorilor.

Procurorii mai au de lucru

 

Potrivit anchetatorilor DNA Bucureşti, din actele de urmărire penală, efectuate în dosarul „Bani pentru partid“, a mai rezultat că Dan Ilie Morega, în calitate de preşedinte al Fundaţiei „Tudor Vladimirescu“, a dispus plata unei sume de bani către o firmă la care şeful PNL Gorj era asociat. Este vorba de SC AGEROM CONSULTING SRL, în contul căreia a fost virată suma de 118.500 de lei. De menţionat că la SC AGEROM CONSULTING SRL, Dan Ilie Morega este majoritar, deţinând 80% din părţile sociale. Firma este specializată în oferirea de servicii de consultanţă şi prestări servicii. Acestea au fost comandate de Morega tot pentru Morega, scopul fiind acela de a transfera sume din conturile Fundaţiei „Tudor Vladimirescu“ în conturile unor firme controlate tot de omul de afaceri liberal sau de rudele acestuia. Una dintre ele este fiica sa, Elena Diana Răducan Morega. Procurorii Biroului Teritorial Anticorupţie Târgu Jiu vor continua cercetările începute de colegii lor de la Bucureşti.

Alte verificări

 

Biroul Teritorial Anticorupţie Târgu Jiu urmează să efectueze verificări şi în ceea ce priveşte alte două contracte de consultanţă datate 28 decembrie 2002, respectiv 23 februarie 2004. Actele au fost încheiate între aceeaşi Fundaţie „Tudor Vladimirescu“, deţinută de Morega, şi SC Agenţia Economică Uniunea Europeană SA Motru, firmă la care afaceristul liberal deţine 95% din acţiuni. În cadrul fundaţiei conduse de Morega funcţiona Centrul Târgu Jiu al Universităţii Libere Internaţionale Moldova (ULIM). După acelaşi principiu „eu centrez, eu dau cu capul“, Morega s-a „oferit“ să îşi dea singur servicii de consultanţă.

 

De la brutărie la catedră

 

Obiectul celor două contracte viza oferirea de management general şi marketing pentru promovarea imaginii ULIM, studii pe diferite teme, asigurarea corespondenţei între Târgu Jiu şi Chişinău, planuri şi programe de învăţământ, organizarea de simpozioane etc. Interesant este că Morega era deja plătit să realizeze activităţile pomenite, în calitatea de coordonator al Centrului ULIM de la Târgu Jiu. A apelat şi la serviciile de consultanţă oferite de firma sa, SC Agenţia Economică Uniunea Europeană SA Motru. Problema este însă că, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Agenţia Economică Uniunea Europeană SA Motru are ca principal obiect de activitate „fabricarea produselor de morărit“. Valoarea serviciilor de consultanţă era de 1.000 de dolari lunar. Anchetatorii DNA Bucureşti au descoperit că ambele contracte, din 28 decembrie 2002, respectiv 23 februarie 2004, deşi sunt încheiate cu SC Agenţia Economică Uniunea Europeană SA Motru, poartă ştampila SC AGEROM CONSULTING SRL. Această firmă a fost constituită pe 12 noiembrie 2004, ulterior încheierii celor două contracte. Scopul a fost justificarea plăţilor făcute deja de către fundaţie, după cum susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

A încercat influenţarea martorilor

 

În urma verificării înregistrării convorbirilor telefonice pe care Dan Ilie Morega le-a avut cu diverse persoane, anchetatorii au stabilit că politicianul a încercat, în perioada în care era cercetat, să influenţeze doi martori. Şi în acest caz procurorii târgujieni vor continua cercetările, în ceea ce îl priveşte pe Morega, pentru infracţiunea de încercare de a determina o persoană prin constrângere sau corupţie să depună mărturii mincinoase în faţa instanţelor de judecată (penale, civile, disciplinare) în cauzele în care sunt audiaţi martori. Conform anchetatorilor, şeful PNL Gorj a încercat să determine martorii Florica şi Emil-Adrian Bălan să declare în mod mincinos, în calitate de martori, că suma plătită pentru un autoturism cumpărat de la aceştia de Morega era de 700 de milioane de lei şi nu de 10.000 de euro, cât s-a plătit în realitate. Preşedintele PNL Gorj a folosit bani tot de la Fundaţia „Tudor Vladimirescu“ pentru a achiziţiona maşina adusă din Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS